Rubriky
Akce Středisková výprava

Jarní výprava Strakonice 2024

Vyrazili jsme na výpravu v pátek 19. dubna odpoledne. Po příjezdu do Strakonic jsme si vzali mapu a podle ní našli klubovnu. Etapová hra se zaměřovala na historii skautingu. První částí bylo založení střediska. Po večeři jsme šli spát.

Druhý den ráno jsme začali rozcvičkou ve stylu skautské pošty, rozděleni do skupin. Po rozcvičce a snídani jsme měli naplánovanou dopolední túru, která se ale kvůli špatnému počasí musela odložit na odpoledne. Do té doby jsme plnili různé úkoly na stanovištích v rámci náhradního programu.

Po obědě a krátké pauze jsme vyrazili na výlet. Na místě určení začala hra, ve které proti sobě bojovali odboj, tajná policie a pražané, kteří se mohli přidat k libovolné straně. Po hře jsme se přesunuli do centra Strakonic k hradu, kde nám komunisté nabídli buď přestup na pionýry, nebo rozpuštění skautského oddílu.

Doma jsme si po výletě odpočinuli. Večerní program byl rozdělen na část pro mladší a starší. My starší, jsme měli po programu noční hru s úkolem dostat se přes hranice. Museli jsme si obstarat peníze a doklady plněním úkolů. Nakonec jsme se dostali k převodčímu, který nás dovedl k dalšímu. Nasedli jsme do auta a po vystoupení nás zatkla tajná policie.

Další den dopoledne jsme museli vyrobit díla a plakát na protest proti událostem roku 1989. Mezitím jsme museli některé věci pašovat a dávat pozor na tajnou policii, která nás mohla zatknout. Nakonec jsme plakát vydali a Československo bylo osvobozeno od komunistického režimu po Sametové revoluci. Pak jsme šli na oběd a jeli vlakem zpátky domů.

-Křemen